Suriye’de 1963’ten beri süregelen Baas Partisi’nin iktidarı, muhalif grupların başkent Şam’a girmesiyle sona erdi. 2011’de başlayan halk hareketlerinin şiddetle bastırılmasıyla patlak veren iç savaş, Beşşar Esed yönetiminin sonunu getirdi.
Baas rejimi, 1970’te Hafız Esed’in iktidarı ele almasıyla kökleşmiş, 2000 yılında Beşşar Esed’in görevi devralmasıyla devam etmişti. Ancak, halkın özgürlük talebiyle başlattığı mücadele, yıllar süren iç savaşın ardından Şam’da zaferle sonuçlandı.
Esed’in Şam’dan Ayrıldığı İddia Ediliyor
Uluslararası kaynaklara göre, Beşşar Esed başkent Şam’dan uçakla ayrıldı. Şam’daki havalimanından kalkan ve radardan kaybolan bir uçağın Esed’i taşıdığı ileri sürülüyor. Uçuş takip sitelerine göre, söz konusu uçak Şam’dan kalktıktan sonra Humus üzerinde alçaldı ve “olağandışı manevralar” yaptıktan sonra izini kaybettirdi.
Şiddetli Çatışmaların Sonucu: Rejim Çöküşe Geçti
Suriye’nin kuzeyindeki Halep’te 27 Kasım’da başlayan çatışmalar, rejimin kontrol kaybını hızlandırdı. 30 Kasım’da Halep’in merkezini ele geçiren muhalifler, kısa sürede İdlib, Hama ve Humus gibi stratejik önemdeki şehirlerde de hâkimiyet sağladı.
6 Aralık’ta Dera, 7 Aralık’ta Suveyda ve Kuneytra şehirlerinde kontrolü ele alan muhalif gruplar, aynı gün başkentin güney banliyölerine ulaştı. Şam’da rejim güçlerinin Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve havalimanından çekilmesiyle Esed yönetimi tamamen çöktü.
Muhaliflerden Çağrı: Kamu Mallarına Zarar Verilmesin
Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera, sosyal medyada yaptığı açıklamada, kamu kurumlarına zarar verilmemesi konusunda uyardı. Şera, “Bu kurumlar devredilene kadar eski Başbakanın gözetiminde kalacak. Havaya ateş açılması da yasaktır” dedi.
Eski Başbakan Celali’den Mesaj: Yeni Yönetimle İşbirliği Hazırız
Beşşar Esed hükümetinin eski Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yeni kurulacak hükümetle işbirliği yapmaya hazır olduklarını belirtti. Celali, “Suriye halkının seçeceği yönetime her türlü desteği vermeye hazırız. Bu ülke normalleşebilir ve dünyayla yeniden iyi ilişkiler kurabilir” dedi.
Yeni Dönem: Halkın İradesiyle Şekillenecek Bir Suriye
Suriye’nin geleceği, halkın iradesiyle belirlenecek yeni bir döneme girdi. Muhalif gruplar, uluslararası toplumun desteğiyle barışçıl ve demokratik bir yapı inşa etmeyi hedefliyor. 61 yıllık Baas rejiminin sona ermesiyle Suriye, tarihindeki en kritik dönemeçlerden birine tanıklık ediyor.