SON DAKİKA HABERLERİ

HaberManşetlerSon Dakika

Naci Görür Bursa’yı Uyardı: Deprem Direnci Artırılmazsa Büyük Kayıplar Yaşanabilir!

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bursa’nın deprem riskine dikkat çekerek, şehrin direncinin artırılması gerektiğini vurguladı. Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen “Bursa’nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Osmangazi” programında konuşan Görür, yerel yönetimlerin merkezi hükümetle işbirliği yaparak acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.

“Depremi Değil, Direnci Tartışmalıyız”

Görür, depremlerin binlerce yıldır var olduğuna dikkat çekerek, esas meselenin depremin kendisi değil, bu doğal afete karşı yeterli önlem alınıp alınmadığı olduğunu belirtti. “Eğer bilimin öngördüğü kurallara uymazsak, depremden sonra yas tutmaya devam ederiz. Unutur, sonra tekrar aynı acıları yaşarız.” dedi.

Bursa’da Zemin Riski Büyük

Bursa’nın fay hatları ile çevrili olduğuna dikkat çeken Görür, şehrin ova bölgelerindeki zeminin çok zayıf olduğunu belirtti. “Bursa’nın ovasal kesimlerinde zemin çok sağlamsız, yeraltı suyu seviyesi yüksek. Bu faktörler bir deprem anında yıkım etkisini çok daha büyük hale getirir.” diye uyardı.

“Zihniyet Değişimine İhtiyaç Var”

Depreme dirençli kentler yaratmak için zihniyet değişimine gerek olduğunu belirten Görür, bilimin sunduğu çözüm yollarının kabul edilmesi gerektiğini ifade etti. “Depreme karşı gerçek bir dayanıklılık oluşturmak için kentsel planlamada bilimsel yaklaşımlar benimsenmeli ve yerel yönetimler, merkezi hükümetle birlikte harekete geçmeli.” dedi.

Yerel Yönetimlere ve Vatandaşlara Çağrı

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, deprem gerçeğinin özellikle Bursa gibi kritik bölgelerde yaşayan herkesin sorumluluk almasını gerektirdiğini vurguladı. “Deprem gerçeğini kabullenmeli ve gerekli önlemleri almak için birlikte çalışmalıyız. Depremden sonra değil, şimdiden harekete geçmemiz gerekiyor.” dedi.

Bursa’nın Depreme Hazırlanması İçin Acil Adımlar

Uzmanlar, Bursa’nın deprem riskini minimize etmek için şu adımların atılmasını öneriyor:

  • Zemini zayıf bölgelerde yapı stoku taraması yapılmalı
  • Riskli binalar yıkılarak depreme dayanıklı yapılar inşa edilmeli
  • Kentsel dönüşüm bilimsel veriler ışığında gerçekleştirilmeli
  • Acil durum eylem planları hazırlanarak toplum bilinçlendirilmeli

Bursa gibi önemli bir sanayi ve ticaret kentinin, muhtemel bir depremde büyük kayıplar vermemesi için yetkililerin acilen harekete geçmesi gerektiği bir kez daha gündeme gelmiş oldu.

 

Yanıt Ver

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Haberler İlginizi Çekebilir