SON DAKİKA HABERLERİ

HaberManşetlerSon Dakika

Depozito Sistemiyle Sıfır Atıkta Yeni Dönem: Türkiye’ye 520 Milyon Avro Kazanç

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sıfır Atık Hareketi’nin yeni bir aşaması olan Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS) ile ilgili detayları paylaştı. Projenin, Saygıdeğer Emine Erdoğan’ın öncülüğünde geliştirilen Sıfır Atık Projesi’nin en önemli adımlarından biri olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, DSYS’nin ülkeye her yıl 520 milyon avro kazandıracağını belirtti.

30 Milyon Ton Atık, Ekonomiye Kazanç

Bakan Kurum, Türkiye’de yıllık 30-35 milyon ton atık oluştuğunu ve bunların yaklaşık %20-25’inin içecek ambalajlarından meydana geldiğini ifade etti. “Bu ciddi rakamın doğru bir şekilde yönetimi için Türkiye Çevre Ajansı’nı kurduk. Depozito Yönetim Sistemi ile 20 milyardan fazla içeceğin depozito işaretli ambalajlarla piyasaya sürülmesini sağladık,” diyen Kurum, atıkların geri kazanıma katkı sağlayacağını belirtti.

Ulusal Depozito Sistemi’ne Geçiş

Projenin ikinci aşaması olan Ulusal Depozito Sistemi için sektör birlikleri, perakendeciler ve içecek üreticileriyle yoğun bir istşare süreci yürütüldüğünü belirten Kurum, sürecin Avrupa’daki uygulamaları örnek aldığını ifade etti. Bu kapsamda Türkiye Çevre Ajansı, TOBB ve TESK işbirliğiyle kurumsal bir yapının oluşturulacağını dile getirdi. “Bu şirketle ülkemizde gelecek nesillere miras bırakacağımız bir geri kazanım sistemi kuracağız,” dedi.

2025 Yılında Tüm Ülkeye Yayılacak

Bakan Kurum, sistemin Sakarya’da pilot olarak başlatılıp 2025 yılı sonuna kadar tüm ülkeye yayılacağını belirtti. “Ambalajlar artık sokaklarda, plajlarda ya da parklarda kirliliğe neden olmayacak. Depozito iade makineleriyle hammaddeye dönüşerek hem çevreyi koruyacak hem de değer kazandıracak,” dedi.

2053 Net Sıfır Emisyon Hedefine Katkı

Depozito Sistemi’nin Türkiye’nin 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine de ivme kazandırıcı bir sistem olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşlarımıza geri dönüştürülmüş malzeme ile üretim ve istihdam fırsatları sunarken, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında uluslararası ticari kısıtlamaların da önüne geçeceğiz.”

Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) Nedir?

DOA sistemi, plastik, cam ve alüminyum içecek ambalajlarının dijital bir uygulama aracılığıyla iade edilmesini sağlıyor. DOA logosu bulunan ambalajlar, depozito iade makinelerine teslim edilerek vatandaşlara e-cüzdan hesaplarına belirli bir miktar yüklenmesiyle teşvike dönüşüyor. Her yıl 25 milyar adet ambalajın geri dönüşümü hedefleniyor.

Sıfır Atık Hareketi’nin bu yeni dönemi, Türkiye’nin çevreyi koruma ve ekonomik kazancı birleştiren öncül projelerinden biri olacak.

Yanıt Ver

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Haberler İlginizi Çekebilir