Almanya, işgücü açığını kapatmak için Özbekistan ile önemli bir göç anlaşması imzaladı. Başbakan Olaf Scholz’un Özbekistan ziyareti sırasında gerçekleşen bu anlaşma, Almanya’nın vasıflı işçi ihtiyacını karşılamayı hedeflerken, düzensiz göçü de engellemeyi amaçlıyor. Daha önce Kenya, Gürcistan, Hindistan, Kolombiya ve Fas gibi ülkelerle de benzer anlaşmalar imzalanmıştı.
İş Gücü Göçü ve İade İşbirliği Güçleniyor
Almanya İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, anlaşmanın sadece vasıflı işçilerin Almanya’ya göçünü kolaylaştırmakla kalmayıp, ülkede kalma hakkı bulunmayan kişilerin geri gönderilmesini de içerdiği belirtildi. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Düzensiz göçü kontrol altına almak için, kalma hakkı olmayan kişilerin iadesine yönelik düzenlemeleri etkin bir şekilde uygulamak son derece önemlidir. Bu anlaşmayla hem iş gücü göçünü düzenli hale getiriyor hem de eğitim ve iş olanakları sunuyoruz,” dedi.
Almanya, Özbekistanlı Çalışanlara Yeni Fırsatlar Sunuyor
Almanya, pek çok sektörde yurt dışından gelen kalifiye işçilere acilen ihtiyaç duyuyor. Özbekistan’dan gelen vasıflı işçilere Almanya’da eğitim ve çalışma olanakları sunulacak. Scholz, bu anlaşmayı küresel iş gücü açığını kapatma çabasının bir parçası olarak gördüğünü belirtti. “Bu model anlaşma, diğer ülkelerle de adım adım gerçekleştirmeyi planladığımız iş birliği süreçlerinin bir örneğidir,” ifadelerini kullandı.
Vasıflı İş Gücü İhtiyacını Karşılayacak Küresel İş Birlikleri
Almanya, iş gücünü güçlendirmek ve ekonomisini büyütmek için vasıflı işçi göçüne yöneliyor. Kenya, Gürcistan, Hindistan, Kolombiya ve Fas gibi ülkelerle de benzer iş birliği anlaşmalarını daha önce imzalayan Almanya, Özbekistan’ı da bu listeye ekleyerek vasıflı işçi akışını artırmayı hedefliyor. Anlaşmalar kapsamında, geri dönmesi gereken kişilerin basit ve hızlı bir şekilde ülkelerine iade edilmesi konusunda da bürokrasiyi azaltan adımlar atılıyor.
Almanya’nın Kalifiye İş Gücü Stratejisi
Almanya, ekonomik büyümesini sürdürebilmek için yurt dışından gelen iyi eğitimli iş gücüne olan ihtiyacını her fırsatta vurguluyor. Bu strateji doğrultusunda imzalanan anlaşmalar, hem iş gücünün göçünü kolaylaştırıyor hem de göç yönetiminde düzen ve etkinlik sağlıyor.